f
s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Follow Me
TOP
Image Alt
Wandelend leren over de natuur

Wildsporen met honden

Wildsporen met honden

€40 / per persoon
(0 Reviews)

Loop je nou weer achter je snuffert aan?

Lopend met mijn honden Tobi en Tarja maak ik vaak mee dat zij dieren veel eerder opmerken dan ik. Je herkent dit vast wel:

Je wandeld lekker door het bos met je hond, en plots staat ze stil. De neus gaat omhoog, en met kleine shokjes snuffelt ze om haar heen. Omlaag gaat die neus, tegen de grond aan, en zo loopt je hond een ogenschijnlijke willekeurige kant op. Letterlijk de neus achterna.
Even verderop, terwijl jij lekker met je partner aan het kletsen ben, merk je op dat de oren van je hond als een soort schotelantennes draaien, en ja hoor, meteen die blik diezelfde kant op en weer die snuffert naar de grond.
Het is wel duidelijk: hier lopen meer dieren, of hier hebben onlangs dieren gelopen! Je hond is zich daar in ieder geval een stuk bewuster van dan jij. En dat is niet zo gek, want die zintuigen van hun werken zoveel beter dan die van ons! Maar nu zit jij toch nog met een raadsel. Was het een ree, een edelhert of misschien toch een wild zwijn? Als je in het zandpad kijkt zie je wat prenten. Je ziet geen bijhoeven, dus het zal geen wild zwijn zijn, of toch wel?
Elke prent vertelt een onderdeel van een verhaal, maar naast afdrukken zijn er nog veel meer sporen. Want als je iets verder loopt, zie je een smal paadje door het bos lopen, een 'olifantenpaadje'. Welk dier, of welke dieren hebben dit gemaakt? Hoe vaak wordt dit gebruikt, en is dit uberhaupt nog in gebruik? Dit zijn slechts twee voorbeelden van sporen, maar er zijn er nog veel meer.
Wil jij meer leren over hoe de zintuigen van jouw hond werken? Wil jij meer meekrijgen van wat er om je heen leeft, al dan niet door je hond? Zodat als je zelf naar buiten gaat, je meer gaat zien en meer begrijpt van de dieren die er leven? Wil jij met al die stukjes informatie een heel verhaal ontrafelen? Dan is deze workshop wat voor jou!

 

Wat kan ik verwachten?

Gedurende de workshop trekken we met jullie honden het bos in en lopen we langs en door de heide waar we van alles gaan zien. In totaal wandelen we zo’n 4 uur waarbij we weer eindigen bij het startpunt.

Wat staat er op het programma?

 • Leer het onderscheid tussen simpelweg ‘kijken’ en echt ‘zien’ in de natuur.
 • Leer hoe de zintuigen van honden werken.
 • Leer een aantal signalen die zij afgeven bij het opmerken van andere dieren.
 • Verschillende sporen herkennen, van prenten tot wildwissels en nog veel meer.
 • Dichter bij elkaar komen door beter te begrijpen hoe een hond de wereld ziet.
 • Lekker buiten zijn in een prachtige omgeving.
 • Inzicht krijgen in het leven van wild op de Veluwe.
 • In het bos of op de hei genieten van Fika, het Zweedse principe om even tijd te nemen voor iets lekkers met een bak thee of koffie erbij.

Kom mee op dit avontuur en je gaat naar huis met een compleet nieuw beeld van de natuur!

Wanneer, en waar moet ik zijn?

 • De Wildsporen Workshop vindt plaats op zondag 25 augustus, 2024.
 • We starten om 9:00uur en de workshop zal rond 13:00 afgerond worden.
 • We ontmoeten elkaar op de parkeerplaats aan de Gortelseweg, tegenover Kamp Buitendoor bij Epe.

Waar moet ik rekening mee houden?

In het gebied zijn honden welkom, maar wel ten alle tijden aan de lijn. Daar gaan wij ook niet vanaf wijken. Het is voor de workshop belangrijk dat je een vaste lijn meeneemt van maximaal een meter of 2. Langere lijnen zijn zeer onhandig tijdens de workshop.

Daarnaast is het zeer belangrijk dat jouw hond met andere honden kan, we willen het risico op uitvallen of ruzies natuurlijk zo klein mogelijk maken. Merk je gaandeweg dat jouw hond toch reageert op anderen, neem dan even wat afstand en dan pas ik mijn workshop wat aan zodat je toch alles mee kunt krijgen.

Per hond is één begeleider noodzakelijk, maar je mag natuurlijk naast je hond ook een mens meenemen, deze mogen mee voor een gereduceerd tarief van €30,-.

Direct boeken

Heb jij je keuze al gemaakt en wil jij absoluut mee op dit avontuur?
Boek hieronder direct jouw avontuur!

 

Overzicht

 • Vertrektijd
  9:00
 • Eindtijd
  13:00
 • Kledingadvies
  Comfortabel, licht, kan tegen een stootje, bestand tegen regen, goede wandelschoenen. Camera en verrekijker zijn optioneel.

Locatie van het avontuur

Route vanuit Nunspeet: A28 afslag 15 richting Epe. Na 3,5 km maakt de provinciale weg er een scherpe bocht naar links, gemarkeerd met witte borden met rode pijlen. Dan na 200 meter rechtsaf. Dit is de Gortelseweg (zandpad met betonnen fietspad). Route vanuit Epe: A50 afslag 27 richting Epe. Deze weg (N309) richting Nunspeet blijven volgen. Zodra u bij een rotonde de N795 inrijdt op uw kilometerteller kijken. Vanaf hier is het nog precies 3,1 km. Dan linksaf, de Gortelseweg (zandpad met betonnen fietspad) in.

Ervaringen

Dit is wat eerdere deelnemers over het avontuur te zeggen hadden:

0.0
Rating 0
Ontvangst 0
Kennis gids(en) 0

Deel je ervaring

You don't have permission to register